Blockchain Altcoin

SBF’nin Uniswap.com hamlesi gündem oldu

Uniswap kurucusu Hayden Adams, Sam Bankman-Fried’in Uniswap.com alan adı için yedi haneli ödeme yaptığını öne sürdü. WIPO kayıtları ise alan adının kötü niyetli kullanıldığı gerekçesiyle Uniswap’a devredildiğini doğruluyor.

Uniswap kurucusu Hayden Adams, FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in geçmişte Uniswap.com alan adını almak için yedi haneli bir ödeme yaptığını iddia etti. Ancak Adams’ın açıklamasındaki bu kritik detay, kamuya açık resmi belgelerle henüz doğrulanmış değil.

Adams, 21 Eylül’de X üzerinden yaptığı paylaşımda, Uniswap.com’un önceki sahiplerinin alan adı için yedi haneli bir ücret talep ettiğini, Uniswap ekibinin ise bu teklifi kabul etmediğini söyledi. Adams’a göre Bankman-Fried daha sonra söz konusu bedeli ödedi ve alan adını Uniswap protokolünün bir fork’u olan SushiSwap’a yönlendirdi.

Uniswap kurucusu, Bankman-Fried’in bunu “gösteriş yapmak veya Uniswap ekibiyle uğraşmak” amacıyla yapmış olabileceğini de öne sürdü. Ancak bu yorumun kendi değerlendirmesi olduğunu ve resmi bir tespiti yansıtmadığını belirtmek gerekiyor.

WIPO kayıtları ne söylüyor?

Resmi Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) kayıtları, olayın önemli bölümünü doğruluyor. Uniswap Labs, Mayıs 2021’de Uniswap.com alan adı için hukuki başvuruda bulundu. Üç kişilik WIPO paneli ise 3 Eylül 2021’de alan adının Uniswap Labs’a devredilmesine karar verdi.

Uyuşmazlığın merkezinde, Uniswap.com’un ziyaretçileri SushiSwap’a yönlendirmesi bulunuyordu. SushiSwap, 2020 yılında Uniswap protokolünün bir fork’u olarak ortaya çıkmıştı. WIPO paneli, Mayıs 2021 tarihli ekran görüntüleri ve Wayback Machine arşivleri üzerinden alan adının SushiSwap sayfasına yönlendirildiğini doğruladı.

Panel, bu kullanımın Uniswap ile SushiSwap arasında resmi bir bağlantı bulunduğu izlenimi oluşturabileceğine dikkat çekti. Ayrıca Uniswap Labs’ın UNISWAP markası üzerindeki tescilli haklarını değerlendiren WIPO, alan adının kötü niyetli şekilde kaydedilip kullanıldığı sonucuna vardı.

Yedi haneli ödeme resmi kayıtlarda yok

Bununla birlikte WIPO kararında Bankman-Fried’in alan adını satın aldığına dair bir tespit bulunmuyor. Kararda davalı taraf “Registration Private, Domains By Proxy, LLC / Future XXX” olarak geçiyor. Alan adının 7 Nisan 2021’de bu tarafça edinildiği belirtilirken, satın alma bedeli de açıklanmıyor.

Alan adının kendisi ise ilk kez 30 Temmuz 2000’de kaydedilmişti. Bu tarih, Hayden Adams’ın Uniswap protokolünü oluşturmasından yıllar öncesine denk geliyor.

WIPO, alan adını kullanan tarafın Uniswap Labs hakkında önceden bilgi sahibi olduğuna ve şirketi rakip olarak gördüğüne ilişkin kanıtları inandırıcı buldu. SushiSwap’a yapılan yönlendirme de kullanıcıların Uniswap Labs ile bağlantılı veya sponsorlu bir hizmete yönlendirildiği izlenimini yaratabileceği gerekçesiyle kötü niyetli kullanım kapsamında değerlendirildi.

Sonuç olarak panel, Uniswap.com’un Uniswap Labs tarafından işletilen Universal Navigation Inc.’e devredilmesine karar verdi. Bu işlem alan adının Uniswap tarafından satın alınmasını değil, UDRP süreci kapsamında devredilmesini gerektiriyordu.

SBF ile SushiSwap bağlantısı daha eski

Bankman-Fried’in SushiSwap ile ilişkisi ise 2021’deki alan adı anlaşmazlığından daha eskiye dayanıyor. 2020 yılında SushiSwap’ın kurucusu Chef Nomi’nin projeden çekilmesinin ardından Bankman-Fried, protokolün kontrolünün devredilmesinde önemli rol üstlenmişti.

Bu geçmiş, Adams’ın Uniswap.com iddiasına bağlam sağlasa da Bankman-Fried’in alan adının gerçek alıcısı olduğunu tek başına kanıtlamıyor. 2021’deki haberlerde de alan adının arkasındaki kişinin kimliği kamuoyunda net değildi.

Bugün Uniswap.com doğrudan app.uniswap.org adresindeki resmi Uniswap uygulamasına yönlendiriliyor. Uniswap Labs’ın güncel marka kuralları da üçüncü tarafların UNISWAP markasını alan adlarında kullanarak şirketle resmi bağlantı izlenimi oluşturmasını yasaklıyor.

Dolayısıyla Adams’ın yedi haneli ödeme iddiası yeni bir tartışma başlatırken, mevcut resmi WIPO belgeleri yalnızca alan adının kötü niyetli kullanım gerekçesiyle Uniswap Labs’a devredildiğini doğruluyor. Bankman-Fried’in satın alma işlemindeki rolü ve ödenen miktar ise kamuya açık belgelerde doğrulanmış değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir